Celestia 1.7.0 Development Thread

The place to discuss creating, porting and modifying Celestia's source code.
Avatar
Lafuente_Astronomy
Moderator
Posts: 470
Joined: 04.08.2018
Age: 21
With us: 1 year 4 months
Location: Cebu City, Cebu Province, Philippines
Contact:

Post #601by Lafuente_Astronomy » 23.09.2019, 22:31

Sirius_Alpha wrote:Kinda off-topic but is it possible we could have rings around stars, too? They would need to have some sort of Emissive True property as well as a much greater visibility distance. This might enable the implementation of circumstellar disks.

I mean, yeah we should. Not just rings but spheres of debris. Celestia Origin has models for the Asteroid Belt, the Kuiper Belt and the Oort cloud, but I do think this can be improved. And also, several known stars are confirmed to have debris disks, accretion disks, protoplanetary disks or any other type of disks, as long as it contains matter within it. Fomalhault and Vega for example, have disks.
Official Administrator of the Celestia Discord Server.
Invite: https://discordapp.com/invite/WEWDcJh
If you don't have a Discord account, register here: https://discordapp.com/register
Have a blessed day.

Avatar
Sirius_Alpha
Posts: 58
Joined: 21.03.2019
With us: 8 months 16 days

Post #602by Sirius_Alpha » 25.09.2019, 03:21

Yeah I experimented around with this a little, putting a tiny invisible planet in a polar orbit in such a long period that it's "stuck" over the north/south pole of the star, so that the planet doesn't cast a shadow on the ring. They kinda look nice but if you're viewing them the "wrong" angle, they turn very dark.

EpsEri_Ring.png
ε Eri Debris Disk test

BetPic.png
β Pic disk test

Avatar
Anthony_B_Russo10
Posts: 291
Joined: 03.07.2018
Age: 16
With us: 1 year 5 months
Location: Tallahassee, Florida, US

Post #603by Anthony_B_Russo10 » 25.09.2019, 03:40

Celestia does need a better way of rendering circumstellar disks.
Anthony B. Russo, I like Pluto. Mod of the Celestia subreddit: https://www.reddit.com/r/Celestiasoftware/
Dell Latitude D820 D400 D410 D420 6520 D610, Acer Aspire, Dell Optiplex 745 x2 755 GX-620 960, Sony Vaio PCG-F420, Packard Bell Legend 100, HP Compaq, IBM clone, IBM ThinkPad, MacBook Pro

Avatar
fyr02
Posts: 134
Joined: 19.04.2019
Age: 14
With us: 7 months 17 days
Location: San Diego, California (United States)

Post #604by fyr02 » 27.09.2019, 00:34

Although I would like for this to be implemented, I'd imagine there would be serious technical issues.

Meanwhile, I have another suggestion:
Make it so we can name the default surface of an object.
Since we can name Altsurfaces to anything we want, such as "1996 (Hubble)", why can't we name the default surface?
Like if I use the Cassini Jupiter map for my default texture, when i go to altsurfaces, instead of seeing "Normal", I see "2000 (Cassini)".
Would this be possible?

Thanks,
fyr02.
I have my messed up origins; I can't control my mind. Also, did you know that cashews grow on top of apples?

Avatar
Anthony_B_Russo10
Posts: 291
Joined: 03.07.2018
Age: 16
With us: 1 year 5 months
Location: Tallahassee, Florida, US

Post #605by Anthony_B_Russo10 » 05.10.2019, 08:08

Is there an plan to add a way of rendering proto-superclusters like Hyperion.
1024px-The_Hyperion_Proto-Supercluster.jpg

Since Celestia does show it, but doesn't render it.
2019-10-04 (17).png
Anthony B. Russo, I like Pluto. Mod of the Celestia subreddit: https://www.reddit.com/r/Celestiasoftware/
Dell Latitude D820 D400 D410 D420 6520 D610, Acer Aspire, Dell Optiplex 745 x2 755 GX-620 960, Sony Vaio PCG-F420, Packard Bell Legend 100, HP Compaq, IBM clone, IBM ThinkPad, MacBook Pro

Topic author
onetwothree
Developer
Posts: 340
Joined: 22.09.2018
With us: 1 year 2 months

Post #606by onetwothree » 05.10.2019, 12:19

Anthony_B_Russo10 wrote:s there an plan to add a way of rendering proto-superclusters like Hyperion.

Could you provide data files for them so we can use them for test purposes?

Avatar
Anthony_B_Russo10
Posts: 291
Joined: 03.07.2018
Age: 16
With us: 1 year 5 months
Location: Tallahassee, Florida, US

Post #607by Anthony_B_Russo10 » 06.10.2019, 00:53

Here's my the addon I made for the Proto-supercluster which doesn't even render at the distance it actually at.
Attachments
hyperion proto-supercluster.zip
(5.42 KiB) Downloaded 48 times
Anthony B. Russo, I like Pluto. Mod of the Celestia subreddit: https://www.reddit.com/r/Celestiasoftware/
Dell Latitude D820 D400 D410 D420 6520 D610, Acer Aspire, Dell Optiplex 745 x2 755 GX-620 960, Sony Vaio PCG-F420, Packard Bell Legend 100, HP Compaq, IBM clone, IBM ThinkPad, MacBook Pro

Avatar
nussun
Posts: 2
Joined: 10.08.2019
Age: 14
With us: 3 months 26 days
Location: Mölndal, Sweden

Post #608by nussun » 07.10.2019, 08:24

i want to be able to filter stars by distance in the qt version maybe have more accurate radii for some of the stars

Topic author
onetwothree
Developer
Posts: 340
Joined: 22.09.2018
With us: 1 year 2 months

Post #609by onetwothree » 07.10.2019, 17:01

Anthony_B_Russo10 wrote:Here's my the addon I made for the Proto-supercluster which doesn't even render at the distance it actually at.

You made it invisible: Visible false. Then, your hyperion.png custom template should be put into a main models/ directories, not to extras. It worth to fix the latter issue.

Avatar
Anthony_B_Russo10
Posts: 291
Joined: 03.07.2018
Age: 16
With us: 1 year 5 months
Location: Tallahassee, Florida, US

Post #610by Anthony_B_Russo10 » 08.10.2019, 00:17

Sorry onetwothree, that contained the wrong file. Here is the correct one.
Attachments
hyperion proto-supercluster.zip
(5.45 KiB) Downloaded 58 times
Anthony B. Russo, I like Pluto. Mod of the Celestia subreddit: https://www.reddit.com/r/Celestiasoftware/
Dell Latitude D820 D400 D410 D420 6520 D610, Acer Aspire, Dell Optiplex 745 x2 755 GX-620 960, Sony Vaio PCG-F420, Packard Bell Legend 100, HP Compaq, IBM clone, IBM ThinkPad, MacBook Pro

Avatar
SevenSpheres
Posts: 141
Joined: 08.10.2019
With us: 1 month 29 days

Post #611by SevenSpheres » 10.10.2019, 22:47

I just downloaded the latest compile to use with Project Echoes, and I see two problems:

1. Norton Security identifies every single executable as malware
2. The name of every object is shown twice, like "Earth / Earth"

(Should I post this on GitHub instead?)
PC specs: HP desktop, Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-7700 (3.60 GHz), 16 GB RAM, 1 TB HDD + 128 GB SSD, Intel HD Graphics 630
My Addons: viewtopic.php?f=23&t=19978 (the forum won't let me add a link here)

Avatar
Lafuente_Astronomy
Moderator
Posts: 470
Joined: 04.08.2018
Age: 21
With us: 1 year 4 months
Location: Cebu City, Cebu Province, Philippines
Contact:

Post #612by Lafuente_Astronomy » 10.10.2019, 23:07

SevenSpheres wrote:Norton Security identifies every single executable as malware

I would doubt that if I were you. Sometimes, antivirus secuity get all wonky for executables that actually don't have virus. Still, it's worth checking but I think it's just an "allergic" reaction, not a real assessment of a threat.

Added after 1 minute 14 seconds:
I can speak from experience because I downloaded Celestia 1.6.1 straight from the website, so it's legal and without virus. But Bytefence often closes it everytime I open it up, to the point that I have to whitelist it in Bytefence so that I can use and enjoy Celestia
Official Administrator of the Celestia Discord Server.
Invite: https://discordapp.com/invite/WEWDcJh
If you don't have a Discord account, register here: https://discordapp.com/register
Have a blessed day.

Avatar
SevenSpheres
Posts: 141
Joined: 08.10.2019
With us: 1 month 29 days

Post #613by SevenSpheres » 10.10.2019, 23:57

Lafuente_Astronomy wrote:I would doubt that if I were you. Sometimes, antivirus secuity get all wonky for executables that actually don't have virus. Still, it's worth checking but I think it's just an "allergic" reaction, not a real assessment of a threat.

Yes I know it’s not a virus, but it shouldn’t be detected as one. I was just noting it for the developers.
PC specs: HP desktop, Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-7700 (3.60 GHz), 16 GB RAM, 1 TB HDD + 128 GB SSD, Intel HD Graphics 630
My Addons: viewtopic.php?f=23&t=19978 (the forum won't let me add a link here)

Avatar
Lafuente_Astronomy
Moderator
Posts: 470
Joined: 04.08.2018
Age: 21
With us: 1 year 4 months
Location: Cebu City, Cebu Province, Philippines
Contact:

Post #614by Lafuente_Astronomy » 11.10.2019, 00:30

SevenSpheres wrote:Yes I know it’s not a virus, but it shouldn’t be detected as one. I was just noting it for the developers.

I think john71 noted it earlier a month ago, so you're not alone:

john71 wrote:I've got a security alert from Virustotal considering the download file:

Added after 54 seconds:
To which onetwothree responded:

onetwothree wrote:I have no idea why, the file is clean.

sha256 checksums for files:
80b535f408716cd62736a07a201f15f4e5626d1f60546ea61919fb49fe06eb76 32/celestia-qt.exe
f4ceb0bfb75ede738f1a9c10e13d017a3ef006dbf03fea56192401d92cf56519 32/celestia-win.exe
cfd11fcd7c54bb70654557882f56e7540194e77ceb89b437426c0ea8e63ebd40 64/celestia-qt.exe
bf4d31146c1c94bd12bae8d198ef128c6b9fa1889545edf513948ff8ba11e343 64/celestia-win.exe
Official Administrator of the Celestia Discord Server.
Invite: https://discordapp.com/invite/WEWDcJh
If you don't have a Discord account, register here: https://discordapp.com/register
Have a blessed day.

Topic author
onetwothree
Developer
Posts: 340
Joined: 22.09.2018
With us: 1 year 2 months

Post #615by onetwothree » 11.10.2019, 05:27

SevenSpheres wrote:2. The name of every object is shown twice, like "Earth / Earth"

(Should I post this on GitHub instead?)

Yes, please.

Avatar
FarGetaNik M
Posts: 476
Joined: 05.06.2012
With us: 7 years 5 months
Location: Germany

Post #616by FarGetaNik » 11.10.2019, 07:00

SevenSpheres wrote:2. The name of every object is shown twice, like "Earth / Earth"

Oh yeah, I noticed this too but it wasn't a major enough inconvenience to bring it up yet. Would be nice if that gets looked into though.

Avatar
SevenSpheres
Posts: 141
Joined: 08.10.2019
With us: 1 month 29 days

Post #617by SevenSpheres » 11.10.2019, 21:41

onetwothree wrote:
SevenSpheres wrote:2. The name of every object is shown twice, like "Earth / Earth"

(Should I post this on GitHub instead?)

Yes, please.

Done.
PC specs: HP desktop, Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-7700 (3.60 GHz), 16 GB RAM, 1 TB HDD + 128 GB SSD, Intel HD Graphics 630
My Addons: viewtopic.php?f=23&t=19978 (the forum won't let me add a link here)

Avatar
SevenSpheres
Posts: 141
Joined: 08.10.2019
With us: 1 month 29 days

Post #618by SevenSpheres » 21.10.2019, 21:38

Can we have a new build now that star orbits have been fixed?
PC specs: HP desktop, Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-7700 (3.60 GHz), 16 GB RAM, 1 TB HDD + 128 GB SSD, Intel HD Graphics 630
My Addons: viewtopic.php?f=23&t=19978 (the forum won't let me add a link here)

Avatar
Lafuente_Astronomy
Moderator
Posts: 470
Joined: 04.08.2018
Age: 21
With us: 1 year 4 months
Location: Cebu City, Cebu Province, Philippines
Contact:

Post #619by Lafuente_Astronomy » 21.10.2019, 21:40

SevenSpheres wrote:Can we have a new build now that star orbits have been fixed?

Shouldn't that be a question in Celestia's Github? Also, they update from time to time in an interval of months, so just be patient
Official Administrator of the Celestia Discord Server.
Invite: https://discordapp.com/invite/WEWDcJh
If you don't have a Discord account, register here: https://discordapp.com/register
Have a blessed day.

Avatar
SevenSpheres
Posts: 141
Joined: 08.10.2019
With us: 1 month 29 days

Post #620by SevenSpheres » 21.10.2019, 22:09

Lafuente_Astronomy wrote:Shouldn't that be a question in Celestia's Github?

I don't think so, since new builds are posted here.
PC specs: HP desktop, Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-7700 (3.60 GHz), 16 GB RAM, 1 TB HDD + 128 GB SSD, Intel HD Graphics 630
My Addons: viewtopic.php?f=23&t=19978 (the forum won't let me add a link here)


Return to “Development”

Who is online