Ubuntu packages

The place to discuss creating, porting and modifying Celestia's source code.
Topic author
Christophe
Developer
Posts: 944
Joined: 18.07.2002
With us: 17 years 11 months
Location: Lyon (France)

Ubuntu packages

Post #1by Christophe » 27.03.2007, 01:22

I've made packages for Ubuntu systems based on the latest CVS. They link against Lua 5.1 and libtheora (for movie capture), cspice is disabled.

They were compiled on Edgy, but I suppose they should work on Feisty.

http://epicycle.free.fr/ubuntu/

Please let me know if they work for you.
Last edited by Christophe on 27.03.2007, 15:17, edited 1 time in total.
Christophe

steffens
Posts: 162
Joined: 06.11.2003
With us: 16 years 8 months
Location: RP Germany

Post #2by steffens » 27.03.2007, 08:06

Could you provide source packages as well so one could build normal Debian packages from them?
If you "debianized" the source tree, it would be great to add the debian directory to cvs too. Right now I build Celestia from CVS sources and use "checkinstall ... make install" to create Debian packages.

steffens

Topic author
Christophe
Developer
Posts: 944
Joined: 18.07.2002
With us: 17 years 11 months
Location: Lyon (France)

Post #3by Christophe » 27.03.2007, 09:27

Here is the source:

http://epicycle.free.fr/ubuntu/

This is based on the latest Ubuntu packages for 1.4.1 which never built: https://launchpad.net/ubuntu/+source/celestia/1.4.1-0ubuntu2
Last edited by Christophe on 27.03.2007, 15:17, edited 1 time in total.
Christophe

steffens
Posts: 162
Joined: 06.11.2003
With us: 16 years 8 months
Location: RP Germany

Post #4by steffens » 27.03.2007, 11:49

Thanks!

steffens

iml
Posts: 1
Joined: 16.01.2007
With us: 13 years 5 months

Post #5by iml » 03.04.2007, 09:31

Thanks for this. I've been waiting for 1.4.1 to be added to the repositories for some time but apparently it keeps failing on the build servers and no one is really taking care of it.

edit: works on Feisty

Topic author
Christophe
Developer
Posts: 944
Joined: 18.07.2002
With us: 17 years 11 months
Location: Lyon (France)

Post #6by Christophe » 03.04.2007, 10:16

iml wrote:Thanks for this. I've been waiting for 1.4.1 to be added to the repositories for some time but apparently it keeps failing on the build servers and no one is really taking care of it.

edit: works on Feisty


Yes, the problem with 1.4.1 is that the lua headers included are not compatible with the way lua is installed in Ubuntu. Patching the source is possible but probably not that easy for a packager not familliar with it.

This has since been fixed in cvs and I didn't have to touch the sources.

Thanks for the report, I'm glad to know it works on Feisty.
Christophe

astro
Posts: 41
Joined: 27.10.2003
With us: 16 years 8 months

Post #7by astro » 06.05.2007, 13:43

Thanks for the packages.

However there are a few bugs :
* celestia-gnome package doesn't work if celestia (KDE) package is not installed : the splashscreen appears and disappears soon after. The message "Error reading configuration file." without an ending newline shows in the terminal.
* The "capture Image" functionality makes celestia-gnome segfault (This bug is not related to the packaging, because it also happened with the CVS snapshot I compiled sometimes ago). The application crashes but the image is saved on disk. However opening it with gimp we can see that the image is not quite correct and gimp says it is corrupted. "Grab Image" works with celestia-kde.
* The "capture movie" in celestia-kde doesn't work (it works on celestia-gnome) : there is a popup that say "Error initializing movie capture" but no message on the terminal.

System :
AMD Atlon 64x2
Ubuntu Feisty (i686)
Linux 2.6.20
Xorg 7.2.0
Beryl 0.2.1
NVIDIA 1.0-9755
GeForce 7600 GT

Topic author
Christophe
Developer
Posts: 944
Joined: 18.07.2002
With us: 17 years 11 months
Location: Lyon (France)

Post #8by Christophe » 06.05.2007, 16:21

astro wrote:* celestia-gnome package doesn't work if celestia (KDE) package is not installed : the splashscreen appears and disappears soon after. The message "Error reading configuration file." without an ending newline shows in the terminal.

That should be easy to fix.

astro wrote:* The "capture Image" functionality makes celestia-gnome segfault (This bug is not related to the packaging, because it also happened with the CVS snapshot I compiled sometimes ago). The application crashes but the image is saved on disk. However opening it with gimp we can see that the image is not quite correct and gimp says it is corrupted. "Grab Image" works with celestia-kde.

Ok, I'll check that one.

astro wrote:* The "capture movie" in celestia-kde doesn't work (it works on celestia-gnome) : there is a popup that say "Error initializing movie capture" but no message on the terminal.


Have you checked for error messages on the Celestia console (~ key)?
Christophe

Topic author
Christophe
Developer
Posts: 944
Joined: 18.07.2002
With us: 17 years 11 months
Location: Lyon (France)

Post #9by Christophe » 06.05.2007, 17:25

I've updloaded new packages that fix bugs 1 and 2. I can't reproduce bug 3.

Thanks for your report.
Christophe

astro
Posts: 41
Joined: 27.10.2003
With us: 16 years 8 months

Post #10by astro » 06.05.2007, 20:59

You were fast.

Thank you for the new packages.

About bug 3, there is nothing on the Celestia console, but I just found out what the problem is : in the "capture movie" window you can't just enter a path relative to the current dir for the movie filename but the full path. It works with the full path.

Thanks again.


Return to “Development”

Who is online