Black texture error on 3d mesh

All about models for Celestia. How-to, programs, work in progres ...
Topic author
john71
Posts: 439
Joined: 10.08.2016
With us: 2 years 11 months

Black texture error on 3d mesh

Post #1by john71 » 24.07.2018, 11:58

I created a torus planet a few months ago. It worked fantastically.

When I bought a new PC, I right away experienced a strange black texture error on the torus mesh.

Here is the error:

torusplanet-black.png


Here is the cmod file in cmodview:

cmodview torus.png


The strange thing is that the problem only appears when I use Open GL 2.0 rendering inside Celestia.

It is working with other Open GL configurations.

The main thing that changed is the previous Radeon RX550 video card to a new Nvidia 1050 Ti card.

Cmodview always displayed the torus mesh with black texture, but it worked anyway in Celestia. Until now.

The problem is not related to any specific Celestia version, and it is not a Celestia bug in my opinion.

How can I fix this problem?

Any suggestions?

Avatar
CM1215 M
Posts: 179
Joined: 30.08.2017
Age: 17
With us: 1 year 10 months
Location: Ohio, U. S. A.

Post #2by CM1215 » 24.07.2018, 13:05

I've found that a similar problem occurs when I try to view a 16k texture or higher in the 32 bit Celestia 1.6.1, as it's simply not powerful enough render it, despite it being right on the specified texture size limit in the OpenGL Info window.

It may be a problem with your new computer. Is it more or less powerful than your previous one?
CM1215: Celestial master in learning.

Topic author
john71
Posts: 439
Joined: 10.08.2016
With us: 2 years 11 months

Post #3by john71 » 24.07.2018, 13:16

The 16k render limit is usually the limit of the video card.

The new PC is of course much more powerful in any specification than the old one. :)

I think it is an Open GL 2.0 problem and it is related to the textures (normals) on the mesh.

Topic author
john71
Posts: 439
Joined: 10.08.2016
With us: 2 years 11 months

Post #4by john71 » 28.07.2018, 12:47

OK, I solved it.

For some reason the old dxt5nm texture was corrupted,

I suspect that it was the mipmaps within the texture file. I left them out completely when converting from png format, which basically solved the problem.

Anyway it works now with the new texture.

:)

torus-good.png


Return to “Modelling”

Who is online

Users browsing this forum: 1 guest