Red planet around double star - help !

Have a question about using Celestia? Check here first for FAQs and helpful advice.
Forum rules
Please help to make this forum more useful by checking the FAQs before posting! Keep it clean, keep it civil, keep it truthful, stay on topic, be responsible, share your knowledge.
Avatar
Topic author
jujuapapa
Posts: 74
Joined: 24.06.2018
With us: 1 year 3 months
Location: Western U.E.

Red planet around double star - help !

Post #1by jujuapapa » 17.08.2019, 06:38

Hi,

I created two planetary systems around a double star system.

Around first star (at left on picture and secondary in priority) all is OK.
20190817 PB Planet3_System2.jpg


But around second star (at left on picture and primary in priority) the texture of the planet is red !
20190817 PB Planet3_System1.jpg

Do you know why ?

Is it a bug of celestia ?

The double star is zeta reticuli system.

Thanks in advance.
PC : Intel Core i9-9900K (3.6 GHz) , Chipset Z390 Exp, RAM 32 Go DDR4 3000 Mhz, SSD M.2 512 Go + HDD 3 To, MSI GeForce RTX 2080 8Go

=> It is by doubting everything that one approaches the truth !

pirogronian
Developer
Posts: 185
Joined: 05.01.2018
Age: 33
With us: 1 year 9 months
Location: Wrocław
Contact:

Post #2by pirogronian » 17.08.2019, 09:41

The double star is zeta reticuli system.
Grey aliens - I knew it! :biggrin:

Seriously - please post your data files.

Avatar
selden
Developer
Posts: 10069
Joined: 04.09.2002
With us: 17 years 1 month
Location: NY, USA

Post #3by selden » 17.08.2019, 15:08

Celestia draws planets with a red coloration if "too many" shader scripts are involved. This can happen, for example, if a planet is defined to be orbiting a multi-star system so that multiple shadows have to be drawn on the planet's surface. One workaround is to disable some of the options in the Render / View Options menu, perhaps "Ring Shadows" and/or "Cloud Shadows".
Selden

Avatar
Topic author
jujuapapa
Posts: 74
Joined: 24.06.2018
With us: 1 year 3 months
Location: Western U.E.

Post #4by jujuapapa » 18.08.2019, 08:05

Hi,

TY Selden for this explanation.

I cancelled the option "lights night' and the texture appeared... but a new problem also ! :eek:
20190818 PB Planet3_System1.jpg

All the planet is in darkness at 360°...
All cancelled anothers options are without effect. :cry:

I have anothers planetary systems around anothers double star systems (e.g. 61 cyg, ...) and it's the first time that I detect this bug... :fie:
No update nextly for celestia 1.6.1 ?
PC : Intel Core i9-9900K (3.6 GHz) , Chipset Z390 Exp, RAM 32 Go DDR4 3000 Mhz, SSD M.2 512 Go + HDD 3 To, MSI GeForce RTX 2080 8Go

=> It is by doubting everything that one approaches the truth !

Avatar
selden
Developer
Posts: 10069
Joined: 04.09.2002
With us: 17 years 1 month
Location: NY, USA

Post #5by selden » 20.08.2019, 13:38

As pirogronian suggested, please post your STC and SSC files. A Zip of your Zeta Reticuli folder probably would be best, including your texture files. With that information, someone might be able help improve what you're seeing.

People are working on Celestia v1.7, but it has its own problems.
Selden

Avatar
Topic author
jujuapapa
Posts: 74
Joined: 24.06.2018
With us: 1 year 3 months
Location: Western U.E.

Post #6by jujuapapa » 25.08.2019, 06:22

Hi,

You'll find in joined zipped file the zetaret system.

TY in advance for your return.

zetaret.zip
(1.69 MiB) Downloaded 29 times


Nice day. :wink:
PC : Intel Core i9-9900K (3.6 GHz) , Chipset Z390 Exp, RAM 32 Go DDR4 3000 Mhz, SSD M.2 512 Go + HDD 3 To, MSI GeForce RTX 2080 8Go

=> It is by doubting everything that one approaches the truth !

onetwothree
Developer
Posts: 313
Joined: 22.09.2018
With us: 1 year

Post #7by onetwothree » 25.08.2019, 15:02

so far with the provided data i'm unable to reproduce the issue both with 1.6.1 & 1.7

Avatar
Sirius_Alpha
Posts: 49
Joined: 21.03.2019
With us: 6 months 29 days

Post #8by Sirius_Alpha » 25.08.2019, 16:26

I am not able to reproduce the problem on 1.6.1 either.

onetwothree
Developer
Posts: 313
Joined: 22.09.2018
With us: 1 year

Post #9by onetwothree » 25.08.2019, 17:03

@jujuapapa have you tried 1.7.0 builds? if you still have red planets with it please send celestia-shaders.log file

Avatar
Topic author
jujuapapa
Posts: 74
Joined: 24.06.2018
With us: 1 year 3 months
Location: Western U.E.

Post #10by jujuapapa » 25.08.2019, 18:41

TY guys, incredible, me also ! :eek:

Selden said right with the simplification of the script, the planet is ok... :clap:

I go on my searches and tests (one by one)... :wink:
PC : Intel Core i9-9900K (3.6 GHz) , Chipset Z390 Exp, RAM 32 Go DDR4 3000 Mhz, SSD M.2 512 Go + HDD 3 To, MSI GeForce RTX 2080 8Go

=> It is by doubting everything that one approaches the truth !

Avatar
Joey P. M
Posts: 255
Joined: 28.10.2017
Age: 17
With us: 1 year 11 months
Location: Vladivostok, Russia

Post #11by Joey P. » 26.08.2019, 05:49

The automatic, too many shader scripts color should be gray, rather than red.
Joey P.


Return to “Help Central”

Who is online

Users browsing this forum: 18 guests