An error

Have a question about using Celestia? Check here first for FAQs and helpful advice.
Forum rules
Please help to make this forum more useful by checking the FAQs before posting! Keep it clean, keep it civil, keep it truthful, stay on topic, be responsible, share your knowledge.
Topic author
SkyStars
Posts: 13
Joined: 09.08.2017
With us: 1 year 2 months

An error

Post #1by SkyStars » 03.06.2018, 05:27

The file is "celestia-1.7.0-x64-28May2018.exe".
Attachments
errr.png

Janus
Posts: 208
Joined: 13.08.2016
With us: 2 years 2 months

Post #2by Janus » 03.06.2018, 06:58

The most likely problem is a mismatch in file type/versions.

Start with making sure you are running an x64 system, then ensure which ever runtimes are needed are present.
If so, then check the QT support libraries.
They have to match major.minor.sub and bits, which can be fun.

This means that 5.9.2 will not work with 5.9.3, not that any errors you get will tell you that.
Also, starting in 5.9 there is a subdirectory with platform drivers requires as well, which also needs to match.
ALL QT support libraries are named the same in the 5.x regardless of exact version bits (x86/x64).
So good luck.
Best to have the support libraries put with it.


Janus.

Avatar
CM1215 M
Posts: 156
Joined: 30.08.2017
Age: 16
With us: 1 year 1 month
Location: Ohio, U. S. A.

Post #3by CM1215 » 05.06.2018, 22:27

I instead get this error:
CelestiaError.PNG
CelestiaError.PNG (8.98 KiB) Viewed 534 times
CM1215: Celestial master in learning.

Janus
Posts: 208
Joined: 13.08.2016
With us: 2 years 2 months

Post #4by Janus » 05.06.2018, 22:58

@CM1215

In this case you are missing the DLL, or you have the wrong version in place.
This is part of why I forked, I hate the way QT does DLL files.
You need to match VSversion, bits: x86 vs x64, and all 3 digits of QT.M.m.r in addition to the support subdirectory.
./plugins/platforms/qtwindows.dll & maybe others.

By the way, everything from 5.0.0 through 5.x.y are all named identically regardless of major/minor/revision in x86 or x64 type.
Good luck with all of that.

Who ever puts the binary file needs to post the current QT libs to go with it.

Janus.

Topic author
SkyStars
Posts: 13
Joined: 09.08.2017
With us: 1 year 2 months

Post #5by SkyStars » 06.06.2018, 04:36

I don't have x64's QT5Multimedia.dll

Janus
Posts: 208
Joined: 13.08.2016
With us: 2 years 2 months

Post #6by Janus » 06.06.2018, 05:52

@Sky Stars

Okay, here, this should have everything you need to run the x64 version.

Alexell_Missing_x64.zip
(7.11 MiB) Downloaded 19 times


I grabbed Alexell's build and tried it.
It also wants the networking module, which confuses me, Celestia doesn't do networking.
These are QT5.9.2 x64 support files.


Janus.

Topic author
SkyStars
Posts: 13
Joined: 09.08.2017
With us: 1 year 2 months

Post #7by SkyStars » 06.06.2018, 09:59

Thank you so much.

Added after 41 minutes 36 seconds:
How does Celestia play audio?

Avatar
Alexell M
Site Admin
Posts: 283
Joined: 07.10.2010
Age: 24
With us: 8 years
Location: Moscow, Russia
Contact:

Post #8by Alexell » 06.06.2018, 11:03

SkyStars, Hey. Please download and place in the scripts folder 2 demo scripts from here. Also, be sure to download the sounds folder and put it in the root directory of Celestia. After that, run celestia x86 or x64 and open the script.

Added after 46 minutes 30 seconds:
I reorganized files in celestia.alexell.ru. Now there will be published a binary file with the current changes, as well as an zip archive including a binary file, all the necessary dlls, the sounds folder and scripts for demonstrating audio. Just unpack in Celestia 1.6.1 folder.
A new binary file is available for download.
Admin of celestia.space
PC: Intel Core i7-8700 @ 3.20GHz, SSD, 16 Gb RAM, NVIDIA GeForce GTX 1080, Creative Sound Blaster ZxR. Windows 10 x64.
Phone: iPhone 7 Plus 128 Gb. iOS 11.
Image

Avatar
CM1215 M
Posts: 156
Joined: 30.08.2017
Age: 16
With us: 1 year 1 month
Location: Ohio, U. S. A.

Post #9by CM1215 » 06.06.2018, 15:37

I try to start it up, but when it reaches 100% with loading the data files, it just sits there...

Either it has an extremely long loading time, or something else is happening.

Added after 27 minutes 44 seconds:
Now the indev version of Celestia 1.7.0, which has been working for a while for me, doesn't work either...

For some odd reason, it freezes when it tries to load stars.dat...yet that file is unchanged since 2014... :think:

EDIT: An addition: while it sits there, it increases memory usage little by little until it eventually takes up all memory...
CM1215: Celestial master in learning.

Topic author
SkyStars
Posts: 13
Joined: 09.08.2017
With us: 1 year 2 months

Post #10by SkyStars » 07.06.2018, 04:47

Why does Celestia have no sound?

Avatar
FarGetaNik M
Moderator
Posts: 432
Joined: 05.06.2012
With us: 6 years 4 months
Location: Germany

Post #11by FarGetaNik » 07.06.2018, 14:50

CM1215, I experience the same issue. That has been happening to me ever since the november version of Celestia.

Avatar
CM1215 M
Posts: 156
Joined: 30.08.2017
Age: 16
With us: 1 year 1 month
Location: Ohio, U. S. A.

Post #12by CM1215 » 10.06.2018, 11:56

I'm just curious...does anyone have a solution to our problem?
CM1215: Celestial master in learning.


Return to “Help Central”

Who is online

Users browsing this forum: 4 guests