[Solved] Lua_Edu_Tools don't show up

Discuss Celestia's features, adaptations and Addons for use in educational environments
Topic author
Fast.Edi
Posts: 3
Joined: 19.02.2009
Age: 52
With us: 10 years 6 months
Location: Offenburg, Germany

[Solved] Lua_Edu_Tools don't show up

Post #1by Fast.Edi » 19.02.2009, 13:32

Hello.
I just started to use Celestia and therefore have little experience with this rather mighty program.
It seemed a good idea to me installing "lua_edu_tools 1.1" to help me get into the handling of Celestia.
Unfortunately I can't get it to work.
I followed the installation-instructions carefully, but it won't show up.

Here's where I put the things of the zip-file:
The folder 'lua_edu_tools' is copied into/under "C:\Programme\CelestiaPortable\App\Celestia\extras"
The file 'luahookinit.lua' is moved to "C:\Programme\CelestiaPortable\App\Celestia"
My 'celestia.cfg' looks like:

Code: Select all

#************************************************************************
#                     Celestia Configuration File
#
# This file contains configuration data read by Celestia each time it
# is run. Many of the items may be changed to suit your specific needs
# or requirements. PLEASE make a backup copy of this file before you
# make any changes to it.
#
# To learn more about Celestia, visit the Celestia forums at:
#   http://www.shatters.net/forum/
# or the Celestia web site at: http://www.shatters.net/celestia/
#************************************************************************


Configuration
{
  LuaHook "luahookinit.lua"

#------------------------------------------------------------------------
# This section contains a list of data files that Celestia uses to load
# information about stars, constellations and locations. DO NOT change
# these file names or the order in which they are listed, unless you
# know exactly what you are doing. Most of these files can be viewed
# with a plain text editor. Discussion about their content and formats
# can be found on the Celestia forums: http://www.shatters.net/forum/
#
# If you want to load all your stars from .stc files, you can now comment
# out the StarDatabase entry.
#------------------------------------------------------------------------

  StarDatabase                 "data/stars.dat"
  StarNameDatabase             "data/starnames.dat"
  StarCatalogs               [ "data/revised.stc"
                               "data/extrasolar.stc"
                               "data/nearstars.stc"
                               "data/visualbins.stc"
                               "data/spectbins.stc" ]
...

Maybe I overlooked something stupid?
In the forum I found a hint to look at the "console-output" with ~:
Image
Image
It seems, that the tool is loaded but something is wrong so that it can't show up?
I tried this with the installed and the portable version of Celestia 1.5.1 but no success.

I tried some other add-ons (Star Wars, etc.) and got them to function (well after some tries...).

Maybe someone has a little hint for me.

Thank you in advance and greetings from Germany

Fast Edi
Last edited by Fast.Edi on 19.02.2009, 18:28, edited 1 time in total.
Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer'. - Richard Stallman

Vincent
Posts: 1356
Joined: 07.01.2005
With us: 14 years 7 months
Location: Nancy, France

Re: Lua_Edu_Tools don't show up

Post #2by Vincent » 19.02.2009, 17:01

Fast Edi,

Please let me know on which on which OS you're running celestia (Win Vista, I guess), so that I can help.
Also, I'm not sure if this help, but the Lua Edu Tools are automatically disabled when screen width < 800.
@+
Vincent

Celestia Qt4 SVN / Celestia 1.6.1 + Lua Edu Tools v1.2
GeForce 8600 GT 1024MB / AMD Athlon 64 Dual Core / 4Go DDR2 / XP SP3

Topic author
Fast.Edi
Posts: 3
Joined: 19.02.2009
Age: 52
With us: 10 years 6 months
Location: Offenburg, Germany

Re: Lua_Edu_Tools don't show up

Post #3by Fast.Edi » 19.02.2009, 18:06

Hello Vincent.
Thank you for your quick reply.
And the solution... :D
I used Celestia in window-mode.
Switched to 1024x768 and there it comes...

Many thanks from here.

Greetings

Fast Edi
Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer'. - Richard Stallman

Topic author
Fast.Edi
Posts: 3
Joined: 19.02.2009
Age: 52
With us: 10 years 6 months
Location: Offenburg, Germany

Re: Lua_Edu_Tools don't show up

Post #4by Fast.Edi » 19.02.2009, 18:27

Update!
Once I had it running, lua_edu_tools keeps showing up, even if I switch back to window-mode (with ALT+Enter).
Is this intended?

Fast Edi
Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer'. - Richard Stallman

Vincent
Posts: 1356
Joined: 07.01.2005
With us: 14 years 7 months
Location: Nancy, France

Re: Lua_Edu_Tools don't show up

Post #5by Vincent » 19.02.2009, 18:45

Fast.Edi wrote:Once I had it running, lua_edu_tools keeps showing up, even if I switch back to window-mode (with ALT+Enter).
Is this intended?
Well, that depends on the size of your Celestia-screen in Windows Mode.
Or maybe you switched to optimized-window mode, and then you got width screen > 800...
@+
Vincent

Celestia Qt4 SVN / Celestia 1.6.1 + Lua Edu Tools v1.2
GeForce 8600 GT 1024MB / AMD Athlon 64 Dual Core / 4Go DDR2 / XP SP3


Return to “Celestia in Education”

Who is online

Users browsing this forum: 1 guest